Blog


Stacks Image 33

Hoe oud is mijn piano?

Een veelgestelde vraag! Het is leuk om het bouwjaar van een instrument te weten. Maar hoe kom je daar achter? Pianomerken en serienummers zijn op te zoeken in boeken en online via verschillende websites.

Waar staat het serienummer?
 
Het serienummer staat vaak aan de binnenkant van de piano. Veelal te vinden op het pantserraam (frame), de binnenkant van de kast, ergens op het mechaniek of op de toetsen. Maar soms ook op lastig te vinden plekken of zelfs helemaal niet.

Van welke merken is de leeftijd te vinden?
 
Niet van alle merken zijn gegevens bekend. Sommige oude fabrieken zijn ooit in vlammen opgegaan waarbij de archieven ook verloren waren. Of het merk is een fantasiemerk. Dat zijn piano’s gebouwd door een fabriek en merkloos aan leveranciers geleverd zijn die vervolgens een eigen verzonnen naam op de piano plakken.

Wat is het bouwjaar?
Je kan online vele merken en hun bouwjaar zoeken via FeurichOnline Piano Atlas of The Blue Book of Piano’s
Is het merk niet te vinden? Stuur mij een 
email met het merk en serienummer zodat ik het kan opzoeken in de pianoatlassen. Ik zoek het graag voor je uit.

Historie van pianomerken
Op Wikipedia staat een lijst met vele pianomerken waarvan sommige een link hebben. Bij die merken kan je meer informatie vinden over de fabriek en de historie. Zie
Wikipedia

Wat is de waarde van de piano/vleugel?
Dat is een veelgestelde maar lastige vraag. Dat hangt van vele factoren af en kan daar helaas op afstand geen antwoord op geven. Er zijn teveel factoren die bepalen wat de waarde is van een instrument. Mijn advies is om een technisch rapport te laten maken. Als het instrument er erg goed bij staat in combinatie met een technisch rapport dan verkoopt dat beter. Het aanbod op Marktplaats is tegenwoordig erg groot en daardoor lastig om een instrument voor een redelijke prijs aan te bieden.
Weet u zeker dat u een instrument heeft die er heel goed bij staat en regelmatig gestemd is (op 440Hz) dan adviseer ik om een technisch rapport op te laten maken. Als het instrument echt van historische waarde is dan zal er een beëdigd taxateur een waardebepaling moeten doen. Wij als stemmers/technici kunnen alleen een indicatie geven (als we het instrument gezien hebben).
U kunt zelf ook wat research doen door op internet te zoeken naar soortgelijke piano's. Kijk bij pianobedrijven die piano's aanbieden. Er vanuitgaande dat die instrumenten geheel nagekeken en eventueel gereviseerd zijn. Het bedrag wat een bedrijf vraagt kan je als een particulier helaas niet vragen maar als je daar een heel stuk onder gaat zitten kan je tot een redelijke inschatting komen. Een beetje zoals met auto's. Maar nogmaals, je weet pas wat voor instrument je hebt als je er een technicus naar laat kijken.
Terug