FAQ, veel gestelde vragen


faq
Hoe oud is mijn piano/vleugel?
Wilt u (kosteloos) de leeftijd van uw piano of vleugel weten? Stuur mij een sms of email met daarin het merk en het serienummer dat in de piano staat. Meer hierover is ook te vinden in mijn blogpost

Mijn piano is al jaren niet gestemd, hoeveel werk heeft u daaraan?
Dat hangt af van hoeveel de piano in z'n geheel gezakt is. De standaard toonhoogte is A 440Hz. Als de piano meer dan 15 cent (100 cent is een halve toon) te laag staat stem ik de piano in twee keer achter elkaar door (optrekken en normaal stemmen). Dit blijkt een goeie methode om de piano/vleugel snel stabiel te krijgen.

Is het echt nodig om een piano regelmatig te laten stemmen?
Om de piano stabiel op toon te houden is het raadzaam om de piano om het halfjaar te laten stemmen. Afhankelijk van de piano/vleugel kan de periode korter of langer zijn. Als men wacht tot de piano echt vals begint te klinken dan zal de piano na het stemmen ook weer sneller ontstemmen vanwege de grote verschillen in snaarspanning.

Via Marktplaats of andere manier heb ik een oude piano goedkoop of gratis in huis staan. Deze is erg vals en ik wil weten of deze nog te stemmen is.
Als ik het kan combineren met een andere afspraak in uw buurt kan ik vrijblijvend de piano bekijken. Indien we al pratende erachter komen dat het misschien wel mee kan vallen kunnen we een afspraak inplannen voor het stemmen en ter plekke eventuele reparaties bespreken.

Is het mogelijk dat u meegaat bij het bekijken van een piano?
Dat kan maar alleen binnen Heerhugowaard. Ook kan ik een rapport opmaken van de conditie van de piano zodat u op basis daarvan een beslissing kunt nemen. De kosten bedragen € 75,-.

Wanneer heeft de piano een servicebeurt nodig?
Gemiddeld zo tussen de 5 en 10 jaar is het goed om alle afstellingen na te lopen en eventueel de hamerkoppen te schuren. Ook de intonatie zal na een aantal jaar spelen veelal verbeterd kunnen worden. Voor meer informatie zie mijn pianotechniek pagina.

Wat is de waarde van mijn piano/vleugel?
Dat hangt van vele factoren af en kan daar helaas op afstand geen antwoord op geven. Er zijn teveel factoren die bepalen wat de waarde is van een instrument. Mijn advies is om een technisch rapport te laten maken. Als het instrument er erg goed bij staat in combinatie met een technisch rapport dan verkoopt dat beter. Als het instrument echt van historische waarde is dan zal er een beëdigd taxateur een waardebepaling moeten doen. Wij als stemmers/technici kunnen alleen een indicatie geven (als we het instrument gezien hebben).

Wat is de beste plek in huis voor de piano?
Belangrijkste is dat de luchtvochtigheid goed is (tussen de 45% en 70% RLV, relatieve luchtvochtigheid) en de temperaturen niet extreem zijn. De vochtigheid is te meten met een hygrometer. Is de ruimte soms erg droog dan moeten er maatregelen genomen worden (luchtbevochtiger, hydroceel, waterbakken etc..). Maar de ruimte mag ook niet te vochtig zijn. Zet het instrument niet bij een verwarming, scherm de vloer af onder de piano bij vloerverwarming, zet het instrument niet in direct zonlicht of in de tocht. Een uitgebreide uitleg over dit onderwerp heb ik geschreven in een speciale blogpost.

Staat er garantie op een stemming?
Garantie geven op een stemming is bijna niet mogelijk. Alleen als men niet tevreden is met de stemming binnen ongeveer 1 dag na het stemmen dan kan er garantie gegeven worden. Er zijn vele omstandigheden waar de stemmer geen controle over heeft na het stemmen. Zo is er de luchtvochtigheid die kan wisselen, tocht langs een piano of bijv. hoe vaak en hoe hard op de piano gespeeld wordt. Maar ook is een stemming afhankelijk van hoe de stemming was voordat de stemmer kwam. Als de piano al erg ontstemd was dan zal de nieuwe stemming ook sneller verlopen. Daarom is het raadzaam een piano goed bij te houden. Dan zijn de verschillen in stemmen klein en blijft een piano veel beter en langer op toon.


Staat uw vraag er niet tussen? Stuur mij een email of bericht en ik zal uw vraag graag beantwoorden.